wedstrijden

TEAMS tijdens een wedstrijd

Op het ijs staan 5 (veld)spelers, 2 defence, 2 wingers en een center. En natuurlijk een goalie. Een team mag uit maximaal 22 spelers bestaan. Tijdens de wedstrijd wisselen de spelers steeds. De teams spelen met 'lijnen'. Dat is een vaste groep van spelers die met elkaar wisselt. Meestal duurt jouw shift (tijd op het ijs) 1,5 - 2 minuten. Na je shift op het ijs zit je dan 1, 2 of soms meer shifts op de bank

competitie in Nederland

IJshockey is in Nederland een kleine sport. Dit betekent dat je landelijk je wedstrijden speelt. Er zijn nu eenmaal niet zoveel ijsbanen. Op je 10e moet je dus al naar bijv. Tilburg, Den Haag of Geleen. De Nederlandse en Belgische competitie zijn samengevoegd om zo het niveau te verhogen. Deze competitie heet de BENELeage en is het hoogste niveau in Nederland. Daarnaast heb je nog een 1e t/m 5e divisie, jeugd-, jeugdrecreanten en studentencompetitie. Voor elk wat wils dus. Vorig seizoen is mijn vader met zijn team kampioen van de 4e divisie geworden #trots. Tilburg speelt sinds dit seizoen in de Duitse 3e divisie (Oberliga), omdat het niveau in Duitsland nog veel hoger ligt. Zij staan op dit moment op de 2e plaats.

Tijdens de Wedstrijd

Een ijshockeywedstrijd heeft 3 perioden van 20 minuten zuivere speeltijd. Zuivere speeltijd betekent dat wanneer de scheidsrechter fluit de klok wordt stilgelegd.  Tussen de periodes is een pauze. In de pauze wordt het ijs gedweild.

Bij ijshockey heb je te maken met een heleboel regels, maar er wordt ook veel toegestaan. Soms lijkt het een harde sport, maar dat valt als je op het ijs staat reuze mee. Straffen; Als je een straf krijgt moet je 2min naar de strafbank. Jouw team speelt dan met 1 man minder. Soms krijg je een dubbele straf, dus dubbele straftijd. Hoeveel straffen je ook krijgt er blijven altijd 3 spelers op het ijs. Als jouw team met een man minder op het ijs staat ben je "ShortHanded" en speel je "PenaltyKill", als de tegenstander een straf heeft heb je "PowerPlay". Zodra gescoord wordt vervalt de straf. Dit noem je een teamstraf. Je kunt ook een persoonlijke straf krijgen, dan heb je bijvoorbeeld commentaar op de scheidsrechter. Een teamgenoot zit dan jouw 2min uit en jij krijgt dan 10 of 20min. Als je het heel ernstig maakt wordt je van het ijs gestuurd. Dan volgt een schorsing (met boete). Winst of verlies; Je kunt net als bij andere sporten wedstrijden winnen of verliezen, maar bij de hogere teams moet er altijd een winnaar zijn. Als de wedstrijd na 60min. een gelijkspel is volgt een "Overtime". Wie dan het eerst scoort is de winnaar. Overtime kan bestaan uit 2 perioden van 10min. Is er dan nog geen winnaar dan volgen "PenaltyShots". Hierdoor kan een wedstrijd meer dan 4uur duren.

 

WedstrijdLeiding

De wedstrijd staat onder leiding van 1 hoofdscheidsrechter en 2 linesmen of bij jeugd 2 linesmen. De timer zorgt ervoor dat de klok stilstaat of weer loopt bij elk fluitsignaal. De speaker/scorer vult het wedstrijdformulier in en meldt het publiek wie gescoord heeft en wie een straf heeft gekregen. Daarnaast heb je ook nog straftijdwaarnemers, zij zitten bij de strafbank en zorgen dat de spelers weer op het ijs kunnen als hun straf om is.  

internationale wedstrijd

Internationaal kun je als clubteam meedoen aan toernooien. Als landenteam zijn er vanaf de jeugd jaarlijks wereldkampioenschappen. Er zijn kampioenschappen op verschillende niveaus. Daarnaast zijn er 1x in de 4 jaar de Olympische Winterspelen. Daar moet je je wel voor plaatsen. De enige keer dat het Nederlands Team aan de OS heeft meegedaan was in 1980. Deze winter zijn er ook de jeugd Olympische Speler. Daarvoor kun je je als individuele speler plaatsen voor de Skills competitie.  Een clubgenootje van mij heeft zichzelf hiervoor geplaatst #trots.

een overzicht van de Nederlandse competities en andere informatie over ijshockey in Nederland vind je o.a. op de site van de NederlandseIJshockeyBond.

http://www.nijb.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb